CENTRUM ZDROWIA PSYCHICZNEGO

ODDZIAŁ DZIENNY PSYCHIATRYCZNY OGÓLNY

Oddziale prowadzona jest terapia dla osób z zaburzeniami psychicznymi, z wykluczeniem zaburzeń psychicznych i zachowań spowodowanych uzależnieniem od substancji psychoaktywnych (alkohol, narkotyki) oraz upośledzenia umysłowego umiarkowanego, znacznego i głębokiego. Oddział Dzienny Psychiatryczny przeznaczony jest dla osób z problemami psychicznymi wymagającymi fachowej pomocy wykraczającej poza możliwości Poradni Zdrowia Psychicznego, a nie wymagających pobytu w całodobowym Oddziale Psychiatrycznym (szpitala).

Pobyt w Oddziale Dziennym ma służyć poprawie stanu psychicznego, redukcji objawów i zachowań objawowych, zapobieganiu nawrotom choroby, poprawie współpracy we własnym leczeniu, poprawie funkcjonowania społecznego i zaradności życiowej, poprawie samooceny, aktywizacji i pomocy w podjęciu aktywności społecznej i zawodowej.

Do Oddziału Dziennego przyjmowani są Pacjenci na podstawie skierowania od lekarza psychiatry. Pacjenci przyjmowani są po wcześniejszej kwalifikacji.

Konsultacje kwalifikacyjne z personelem Oddziału (lekarz, psycholog) odbywają się w poniedziałki i środy w godzinach 8:00-9:30 po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym.

Program terapeutyczny obejmuje różnorodne formy oddziaływań terapeutycznych dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjentów.

Model terapeutyczny to zapewnienie specjalistycznej opieki lekarskiej, psychologicznej, pielęgniarskiej oraz terapeutycznej. Prowadzone są spotkania społeczności terapeutycznej, psychoedukacja, psychoterapia grupowa i indywidualna, treningi umiejętności społecznych, terapia zajęciowa, relaksacyjna, wycieczki rekreacyjne. Zajęcia odbywają się w dni powszednie od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-14:00.

Dodatkowo Oddział oferuje możliwość spotkań rodzinnych dla rodzin pacjentów objętych leczeniem.

W tutejszej Placówce, prowadzonej przez Fundację DROGA mieści się również siedziba Poradni Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnienia od Alkoholu oraz Oddziału Dziennego Leczenia Uzależnienia od Alkoholu, z którymi Oddział Dzienny Psychiatryczny Ogólny ściśle współpracuje w zakresie prowadzenia opieki nad Pacjentami. W ramach zapewnienia ciągłości leczenia współpracujemy także z innymi jednostkami na terenie województwa.

W celu poprawy funkcjonowania Pacjentów w środowisku współpraca odbywa się z lokalnymi Ośrodkami Pomocy Społecznej.